Spara pengar – köp bildelar på nätet

BildelarBilen är en av hushållets största kostnadsposter. Förutom att bensinen är riktigt dyr – 14-15kr/liter svider ju en del, speciellt om man kör mycket , har långt till jobbet och av olika skäl kanske måste ta bilen till jobbet.

Att bara köra förbi verkstaden kostar ju i princip 3- 4000kr och har du minsta lilla sak som behöver åtgärdas utanför serviceprotokollet så blir det lätt några tusenlappar till och behöver du sen reparera något – ja då vet man ju inte riktigt var det slutar. Det är nog allmänt känt att biltillverkarna gör större vinster på reservdelar, tillbehör service och reparationer ön själva bilförsäljningen. Samtidigt vill man ju använda originaldelar till bilen – i varje fall om den är ganska ny. På en äldre bil t.ex. äldre än 7-8 år – ja då kanske det inte spelar lika stor roll.

Men nu kan man ju faktiskt köpa billiga bilreservdelar på nätet som också är originalkvalitet. Enligt en EU regel sedan några år så råder nya förutsättningar på eftermarknaden för bildelar. Begreppet originalreservdelar definieras inte längre utifrån fordonstillverkarnas distributionssystem, utan efter kvaliteten på delarna. En original reservdel är alltså en reservdel som uppfyller biltillverkarens specifikationer och kvalitetskrav till just den biltypen. Det innebär att delar som tekniskt sett är identiska nu kan framställas och säljas som ”originalreservdelar” – även om det inte står biltillverkarens namn på dem. En reservdelsproducent har nu nämligen möjlighet att märka sina produkter med sitt eget varumärke och sin logotype (antingen exklusivt eller tillsammans med fordonstillverkarens). Plugga för körkort, med alla sveriges vägmärken

Det här är det många som inte känner till och vågar därför bara köpa reservdelarna av märkesverkstaden och så att det står biltillverkarens namn på bildelen. Annars vågar man inte lita på att det är en originaldel. Och det hjälper bilfabrikanterna och deras märkesverkstäder till att odla den myten.

Nu kan du t.ex. köpa originaldelar med samma kvalitet hos Mekonomen, Biltema, MECA osv. men det har även börjat dyka upp mindre aktörer som säljer enbart online via nätet som t.ex. Skruvat.se, Laga.se och en del lite mindre aktörer som t.ex. BytDel.se.

Alltså – vill du spara lite pengar nästa gång du ska köpa reservdelar eller tillbehör till din bil kolla upp det här med ”originaldelar” först och testa sedan att köpa från någon av dessa webbshoppar för bildelar.

22 Jan 2014