Hur kan leverfläckar se ut samt förslag på åtgärder mot dem

Leverfläckar är ett namn på en sort pigmentfläckar. Det som normalt kallas leverfläckar kan kort beskrivas som en permanent , godartad pigmentförändring på huden. Pigmenteringen på fläcken är ofta betydligt mörkare än den omgivande huden och består av en lokal ansamling av pigmentceller.

Eftersom leverfläckar är lite mystiska och bara dyker upp blev jag lite nyfiken på varför samt hur de kan se ut. Efter lite information från ett par bra sidor som leverfläckar.nu, 177.se, samt hudcancer.se för att nämna några går det att få en mer tydlig uppfattning om leverfläckar.

I stort sett alla människor har mellan 30 till 100 leverfläckar på kroppen i olika storlek. De kan sitta överallt på kroppen. Det är inte helt klart varför man får dem, men eftersom man får de flesta leverfläckar i barnåldern och alla människor har dem verkar det som det är helt naturlig process. De enda människor som inte får leverfläckar är personer utan pigmentering, så kallade albinos.

Majoriteten av leverfläckarna uppstår under barndomen och de flesta får nya upp till 30 års ålder. Färg, form och storlek kan variera. Den typiska färgen för leverfläckar är ljusbrun till brun, men kan anta många nyanser. Fläckarna kan vara allt ifrån nästan hudfärgade, ljusbruna, bruna, röd eller rödaktiga, mörkbruna till nästan helt svarta. Även formen kan variera. Fläckarna är i normala fall väl avgränsade men pigmenteringen kan även avta mindre skarpt mot den omgivande huden. Det pigmenterade fläckarna kan vara allt från runda till ojämt formade, men oftast är formen relativt jämt.

Leverfläckar blir sällan särskilt stora. Den typiska storleken anses vara mellan fyra till tio kvadratcentimeter. Stora leverfläckar är inte särskilt vanligt.

En vanlig oro som många har kring leverfläckar är risken för hudcancer. Pigmentförändringar i huden kan vara ett tecken på hudcancer, men det finns en viss överdriven rädsla men försiktighet skadar sällan. Det främsta tecknen på att det kan röra sig om cancer är om en leverfläck plötsligt ändrar utseende som färg, form eller storlek. I många fall blir fläcken mer ojämt formad och ofta mörkare. Vidare om man får en ny leverfläck som ser konstig ut eller ändrar utseende ofta finns det viss cancerrisk. Om du hittar misstänkta fläckar ska du kontakta läkare för vidare utredning, och inte stressa upp dig över den. Förutom cancer finns det andra anledningar som kan påverka utseende på en leverfläck.

Man kan även ta bort leverfläckar och födelsemärken i förebyggande syfte, men det kostar en del. I vanliga fall kostar det upp till 1000 kronor per fläck.

Om du upplever att en eller flera leverfläckar är fula eller sitter olämpligt finns en mängd metoder att minska dess synlighet eller ta bort dem helt.

Det enklaste och skonsammaste sättet är att bleka leverfläcken med hjälp av krämer eller gel. Resultatet kan variera, men synligheten kan reduceras ett par nyanser. En vanlig uppskattning är att man kan minska synligheten med mellan 20 till 100 %. Bäst resultat får man på ljusare leverfläckar. Förutom blekande krämer kan man avlägsna oönskade leverfläckar med kosmetisk kirurgi.

29 Nov 2014