Att göra en bok - trycktips

När man ska göra en egen bok så är det viktigt att man har koll på saker som rör själva trycket av boken. Det finns mycket pengar att spara om man är välinformerad, samtidigt som det finns mycket pengar att förlora om man har dålig koll. Det är felaktigt att tro att man bara kan slänga iväg ens bok till vilket tryckeri som helst och sedan förvänta sig bra resultat till ett bra pris. Gör man detta händer en av fyra saker:

  1. Man har riktigt stor tur och man hittar nålen i höstacken och får ett bra resultat till bra pris.
  2. Man har hyfsad tur och får ett bra resultat men till ett högt pris.
  3. Man har hyfsad tur och får ett okej resultat till ett bra pris.
  4. Man har otur och får ett dåligt resultat till ett högt pris.

Av dessa varianter är det egentligen bara en som är önskvärd, två som kan vara okej och en som är helt förkastlig. Vad ska man då göra för att maximera chanserna till att man får alternativ ett?

Först och främst gäller det att veta hur pass stor upplaga man vill trycka. Vissa tryckerier som enbart erbjuder offsettryck kommer aldrig kunna konkurrera i pris om det gäller små upplagor, precis som tryckerier med enbart digitaltryck aldrig kommer kunna ge bra priser på större upplagor. Sedan gäller det också att veta vad man vill ha, det är bra om man har någorlunda koll på vad för papperstjocklek som kan passa och vad för typ av papper man kan använda sig av. Samt vad man vill ha för omslag.

Därefter gäller det att göra en jämförelse, fråga gärna efter varianter hos det tryckeri du anlitar. Fråga gärna om priset varierar beroende på om du tar 300 eller 500 exemplar. Ibland är prisskillnaden så liten så det lönar sig att ta den större upplagan. Var också beredd att pruta, genom att fråga om rabatter så kan du faktiskt få ner priset en hel del.

I slutändan gäller det dock att det tryckeri du valt inte bara ger ett bra pris utan också känns stabilt, att de bemöter dig på rätt sätt. Ibland är det värt att betala lite extra för att få ett bra bemötande och en trygghetskänsla. Vill du läsa fler trycktips? Besök Södertörns Tryck!

 

17 Nov 2014