Reservdelar

ReservdelarEn reservdel är en del som används för att laga en trasig eller felfungerande produkt. Att man byter ut trasiga delar handlar i grund och botten om att det är mer ekonomiskt hållbart att byta ut den specifika delen än att köpa en helt ny fungerande produkt. Det kan handla om allt från små kugghjul i till en klocka eller en ny turbin för ett värmekraftverk. Reservdelen kan således bestå av endast en del eller i sig vara ett system av ett flertal komponenter.

Reservdelar går att dela in i två olika kategorier, reparerbara och förbrukningsbara. Reparerbara delar tenderar att vara en aning dyrare då de är producerade med en högre kvalitet för längre livslängd. Förbrukningsbara reservdelar är delar där det är ekonomiskt ohållbart eller fysiskt omöjligt att laga delen. För att ta ett exempel kan vi ta en glödlampa i en billykta. När glödlampan går sönder är det oftast glödtråden som har brunnit av på grund av dess livslängd är slut. Det är fysiskt möjligt att byta ut glödtråden och på så sätt laga den trasiga lampan, men det är inte ekonomiskt hållbart då det är väldigt billigt att helt enkelt köpa en ny. Ett annat exempel är bilens bromsbelägg. Vid varje inbromsning uppstår det lite slitage på dessa och vid något tillfälle under bilens livslängd kommer beläggen att behöva bytas ut. Detta är en förbrukningsreservdel då det är fysiskt omöjligt att få beläggen att återgå till sin ursprungliga tjocklek.

Reservdelsindustrin växte till sig i samband med industrialiseringen och massproduktionen av varor. Det har att göra med att vid ett löpande band sätts enskilda delar samman till komponenter som sedan monteras ihop till en färdig produkt. Eftersom dessa komponenter är masstillverkade och har samma egenskaper och utseende, till skillnad från när varje produkt producerades enskilt och således var unik, kan delarna enkelt bytas ut när de är trasiga eller slitna.

Det finns en enorm marknad för reservdelar, en utveckling som främjats dels av att massproduktionen av delar har blivit billigare i samband med att många industrier flyttat utomlands och dels att det blivit vanligare att man lagar något som är trasigt istället för att slänga hela produkten och köpa nytt. Tillsammans med internets utveckling har det dessutom blivit betydligt lättare för dig som konsument att hitta rätt reservdel för din trasiga produkt. Istället för att fysiskt gå att leta i butiker efter reservdelar kan du enkelt göra en sökning på internet och få fram både reservdelar och kanske till och med instruktioner för hur du ska installera den.

8 Sep 2014