Pantbanker vs SMS-lån

Ibland behöver man få pengar snabbt. Många väljer att ta ett sms-lån eller liknande, men det finns faktiskt ett annat alternativ, nämligen att gå till pantbanken. Vad är då bäst?

Både alternativ har för- och nackdelar. Fördelen med ett SMS-lån är dess tillgänglighet – du kan få ett sms-lån i princip när som helst, och det finns en rad olika tjänster som erbjuder just sms-lån. Det tar inte lång tid och pengarna är dina, du behöver inte lämna hemmet för att pengarna ska vara på ditt konto. Men nackdelar då?

Ganska många. Dels är sms-lån väldigt dyra, du betalar en väldigt hög ränta för de pengarna som du lånar. Du kommer lätt upp i flera hundra kronor, ja kanske till och med 500, i olika avgifter för ett lån på 2000 kronor. En annan nackdel är att om du av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet riskerar du att få en betalningsanmärkning och hamna i en nedåtgående spiral med skuldfällor.

Fördelen med pantbanker är att du slipper alla ovanstående risker, dessutom är det billigare. I värsta fall förlorar du din pant, men du blir aldrig betalningsskyldig och det kan inte sabba din kreditvärdighet för framtiden. Nackdelen är att det tar lite längre tid då du fysiskt måste bege dig till en pantbank, samt att du faktiskt måste ha ett föremål som pantbanken är villig att ta emot. För mer information om hur pantbanker fungerar och vad du bör tänka på, se Pantbanker.net, en bra sida som listar olika tips och råd om pantbanker.

25 Apr 2012