Olika orsaker till att göra högskoleprovet

Skriva högskoleprovetGenom ett bra resultat på högskoleprovet finns möjligheten att komma in på den utbildning som man drömmer om. Det är nämligen ca 30% av alla platserna på högskolorna och universiteten som tilldelas via resultatet på provet. Oavsett vilket betyg man har med sig från gymnasiet finns det alltså en möjlighet att ordna till en plats på favoritutbildningen.

Högskoleprovet primära funktion är alltså att låta människor kunna bevisa sin kunskapsnivå för att de ska öka chansen att bli antagen till högskolan. Det är den orsaken som de flesta har som väljer att skriva provet. Men det finns även andra orsaker.

För vissa handlar det om att bevisa för sig själv vad man klarar av att prestera. En man från Västerbotten som fått 2.0 fem gånger (högsta poäng man kan få) hade ju ingen direkt orsak till att skriva ett högskoleprov år efter år. Men hans mål har istället blivit att försöka få alla rätt. Eftersom han skrev enbart ca 10 felaktiga svar förra gången så är han nära.

Andra väljer att skriva provet som en utmaning (vadslagning) mot en kompis. Att säga att man är bäst eller smartast är en sak men att verkligen bevisa det är en annan. En del väljer att utmana varandra i Mensas IQ-test men detta testar främst logisk förmåga. Högskoleprovet är däremot ett bredare test som visar på kunskaper inom matte, svenska och engelska.

Sedan finns det en tredje grupp som skriver för att stötta någon annan. Att skriva högskoleprovet är jobbigt. Det tar en hel dag och består av långa provpass med mängder av frågor som ska svaras på. Genom att gå med en kompis eller en förälder så lättar det upp dagen något. Man har någon att klaga av sig på under rasterna och sitta och prata med under lunchen. Det är inte bara trevligt utan ökar också chanserna för ett bra resultat. För många anser att det är viktigt att kunna släppa tanken på högskoleprovet under rasterna för att man ska kunna koncentrera sig bättre sedan.

En hel del föräldrar går också med sina barn. De kanske slår vad med dem om vem som är bäst eller lägger fram det som att det kan vara intressant att veta hur bra man är. Barnet behöver alltså inte vara intresserat av att läsa på högskolan för att göra provet. Däremot vet föräldrar om att man kan ändra sig i framtiden och att det är dumt att inte ta chansen. Ett resultat från ett högskoleprov är nämligen giltigt i fem år och på den tiden hinner ju en ung vuxen ändra sig ett flertal gånger.

21 Feb 2014