Olika HLR dockor för olika behov

hlrdockaMånga är vi som har fått träna HLR på övningsdockan Anne. Det är en av de mest sålda HLR dockorna i världen och finns idag i flera olika varianter. Den som de allra flesta får träna på består enbart av överdelen på en människa d.v.s. från midjan och uppåt. Men vilken man köpa beror helt på vilket behov man har.

Resusci Anne är en helkroppsdocka med mycket hög standard och många funktioner. Den ger hela tiden tillbakakoppling till den person som tränar genom att ge instruktioner om hur hjärt- och lungräddningen kan utföras på ett allt mer säkert sätt. Dessutom kan all träningsdata sparas för framtida analyser av instruktören. Denna kostar från ca 12000 och uppåt.

Resusci Baby är en av de HLR dockor som är speciellt framtagna för att öva livräddning på mycket små barn. Även denna är i helkropp men på grund av att dockan är så mycket mindre än den som nämns ovan går den att få från 6000kr och uppåt.

Little Anne är en av de billigaste varianterna vilket gör att det är denna som är vanligast att möta på arbetsplatser när personalen ska utbildas. Little Anne består enbart av bål och huvud d.v.s. inga armar eller ben. Den har alla viktiga funktioner även om det inte finns samma möjligheter till att spara digital data. Little Anne går att köpa från ca 1800kr. Den finns ofta även att köpa i förpackningar på fyra vilket gör att priset blir än mer pressat.

Litte Junior och Little Baby är varianter på Little Anne men med fokus på de yngre i familjen. Little Baby är framtagen för livräddning på barn upp till 1 år medan Litte Junior för barn upp till puberteten. Dessa kostar ungefär lika mycket som Little Anne.

Genom ett brett utbud av HLR dockor med ”Anne” i spetsen finns dockor för att öva livräddning på alla åldrar.

17 Sep 2013