Min erfarenhet av melanotan

MelanotanFör en tid sedan hade jag nöjet (okej, det var inget direkt nöje men det var intressant) att testa melanotan, som påverkar kroppens tillverkning av hormon som reglerar pigmentering, det vill säga hur brun man blir om man solar. Melanotan marknadsförs ofta som "brun utan sol", men det är självklart bara en marknadsföringsslogan. För att få effekt måste man så klart sola, antingen på solarium eller ute i solen. Det går faktiskt inte att bara ta ett preparat och sedan bli brun genom att sitta hemma på soffan.

Hur som helst, jag beställde mitt melanotan på nätet (av en sajt som säljer melanotan samt Instanst Slim (som de marknadsför med sloganen "gå ner i vikt med instant slim"!) och jag fick det hemskickat på posten samma vecka. Jag hade läst allt om dosering och liknande förut, så det var bara att mixa ihop och sedan spruta in. Ja, man tar melanotan med hjälp av insulinsprutor. Även om man inte har någon vana av sprutor är det inga problem eftersom nålen knappt känns och man tar sprutan i magen.

Jag tog min kur och solade soliarum två gånger i veckan. Snabbt märkte jag att jag blev brunare än vanligt, och att det gick mycket snabbare. Vilket var bra, alltså utlovad effekt! Mindre bra var att jag fick leverfläckar och att jag en dag var lite blå om läpparna. Efter att ha läst mer insåg jag att det var en vanlig biverkning, särskilt i början, om man tagit för hög dos. När jag minskade dosen försvann dessa biverkningar, vilket var i stort sett de enda som jag hade. Efter kuren märkte jag att brännan var tåligare och höll i sig bättre än vanligt, så melanotanet funkade absolut.

Kommer jag använda det igen? Tveksamt. Inte för att det inte funkar, utan för att biverkningarna fick mig att tänka till - det finns faktiskt ingen forskning kring hur ämnet påverkar kroppen på lång sikt och just nu känner jag inte att en solbränna är värt risken. Men det är bara min åsikt, det finns många som tar melanotan och mår bra, jag är bara lite försiktig av mig.

 

18 Feb 2014