Kiropraktor - en skyddad yrkestitel

KiropraktorRyggen i fokus

En kiropraktor arbetar med att behandla människor som lider av plötslig eller kronisk värk i leder, muskler och nervsystemet. Det område på kroppen som drar störst nytta av en kiropraktors behandling är ryggen och ungefär hälften av alla patienter som uppsöker en kiropraktor har just ryggen som problemområde.

Kiropraktikens upphovsman, D.D. Palmer, som verkade under 1800-talets senare del och 1900-talets tidiga, var första med att utveckla en hållbar teori om ryggradens koppling med nervsystemet. D.D. Palmer menade att många dysfunktioner i kroppen kan behandlas genom ryggradsmanipulation vilket i sin tur skedde genom högst kontrollerad handstimulans.

"Kotknackare"

En kiropraktor i Malmö får ofta benen att knaka och krasa, ljuden kan ibland låta skrämmande, men de tyder förstås på att kotor och ligament inte ligger som de ska - vilket kiropraktorn med sin manipulation rättar till. Förr om åren kallades kiropraktorer av denna anledning ofta "kotknackare".

Skyddad yrkestitel sedan 2006

År 2006 blev kiropraktor en skyddad yrkestitel, vilket i praktiken innebär att den svenska staten har bedömt kiropraktik tillhöra den medicinska vetenskapen. Som ett led i detta ökar tryggheten och kvaliteten för patienter som kommer till kiropraktorer för hjälp. Inte sällan samarbetar en kiropraktor med läkarvården.

För att bli legitimerad kiropraktor så måste man först gå en internationellt godkänd kiropraktorsutbildning och någon sådan erbjuds inte i Sverige. Det närmaste land som erbjuder godkända kiropraktorsutbildningar är Danmark och många av Sveriges kiropraktorer har utbildat sig där. Utbildningen till att bli kiropraktor är 5 år lång.

Vanliga åkommor

Inför behandlingen av ryggskott och nackspärr är typiska exempel på akuta problem som kan behjälpas med kiropraktik, vissa kiropraktikkliniker har akutmottagning vilket är utmärkt för den som plötsligt drabbats av intensiva smärtor i rygg eller nacke. Annars är de flesta kiroprakorpatienterna återkommande patienter som behöver hjälp med att över tid bli av med problem rörande smärtor eller nedsatt rörelsefunktion.

Det finns många olika inriktingar inom kiropraktik, vissa arbetar mycket med kroppshållning medan andra fokuserar på muskelbalansering.

6 Dec 2013