Hur köper man färgade linser?

FärglinserFör den som vill förändra sin ögonfärg är detta enkelt gjort med hjälp av färgade kontaktlinser. Oavsett om man är ute efter en naturlig färgförändring eller efter att matcha en maskerad-outfit med ett par galna, mönstrade kattögon, “djävulsögon” eller helvita ögon finns det färgade linser som kan hjälpa till med detta.

Innan man köper färgade linser bör man göra en linstillpassning hos en optiker, särskilt om du har ett synfel. Därefter får du ett recept som du kan använda dig av för att köpa linser via nätet, eftersom att du då har möjlighet att få bättre produkter till lägre priser än hos en optiker. Det går dock att köpa linser även utan ett recept, då de flesta färgade linser säljs med standardmått som passar för så gott som alla ögon.

Det finns generellt sett två typer av linser: linser som är “tinted” och linser som är opakmålande. Linser som är tinted-målade har vanligtvis en relativt naturlig färg och är avsedda för att släppa igenom lite av ögats naturliga färg för att skapa en unik färgkombination av ögats egen färg och färgen som linser har. Opakmålade linser är däremot heltäckande och är avsedda för att helt och håller täcka över ögats naturliga färg med färgen som linsen har (detta gäller exempelvis så kallade Crazy Lenses med mönster och skarpa färger, men även linser med naturliga färger). Har man mörka ögon rekommenderas man oftast att använda sig av opakmålade linser för att resultatet skall synas så bra som möjligt.

29 Feb 2012