Göra tårtlock av sockerpasta

Röd ros av sockerpastaMed tårtlock menas ett tunt täcke som man lägger över en tårta för att på så vis ”stänga inne” alla ingredienser och få en möjlighet att garnera snyggt ovanpå. En klassisk tårta som har detta lock är prinsesstårtan som har ett grönt täcke av marsipan. Detta material är vanligt att använda men allt oftare används idag sockerpasta till dessa täcken då det är betydligt lättare att arbeta med.

Den som ska göra ett tårtlock av detta material kan tänka på följande:

  • Bearbeta pastan

Sugarpaste, vilket är ett namn som även används ofta för denna pasta, ska först bearbetas något så den blir lättare att arbeta med. Häll ute lite majsstärkelse eller florsocker på arbetsbordet för att inte den ska fastna och arbeta den tillräckligt mjuk.

  • Kavla jämt

Ska man göra ett täcke av sugerpaste ska detta vara ca 3-4mm tjockt. Det viktiga är att det blir jämt kavlat så att det inte är tjockare på ett ställe. Men lika viktigt är att inte pastan blir för tunn på vissa ställen eftersom det då kan lysa igenom. Dessutom påverkas den något av fukt vilket gör att den kan gå sönder om den läggs på något blött om den är för tunt kavlad.

  • Lite större

Gör tårtlocket något större än tårtan. Då är det lättar att lägga det på plats och därefter kan sugerpaste som sticker ut skäras bort.

  • Smörkräm

Att breda att tunt lager av smörkräm på tårtan innan locket läggs på är ett bra sätt för att säkerställa att locket inte ska bli för blött av sylt eller annat som tårtan innehåller. Denna kräm är tillräckligt tjock för att inte fukten ska tränga in i locket för mycket.

  • Locket är bara början

Att göra ett lock av sugerpaste är bara början på att göra en tårta fin. Självklart ska detta lock vara tunt och slätt men sedan kommer det svårare jobbet. Att göra det snyggt ovanpå. Här finns visserligen valet att köpa marsipanfigurer eller sockerpastafigurer men har man gjort locket så ska man väll försöka sig på att göra figurerna också.

Det är egentligen bara inspirationen och fantasin som sätter stopp för vad man kan göra med sockerpastan för att garnera tårtan. För att få inspiration kan man titta på vad andra gör. Många lägger ut bilder och instruktioner på sina bloggar. En sida som samlar in bilder och ”steg-för-steg” mallar är sockerpasta.nu. På en av sidorna presenteras bilder med allt från pansarvagnar till babytårtor. Allt med en sak gemensamt – De har ett tårtlock av sockerpasta och är sedan garnerade med mycket snygga figurer. Se inspiration på sockerfigurer här.

Lycka till !

4 May 2014