Att beräkna sina bilkostnader

Visserligen brukar kostnaden för inköpet av en ny bil vara det första som man funderar på. Hur mycket kostar bilen och behöver jag ta lån? Det är inte lika ofta som funderingarna kring de löpande kostnaderna kommer upp i dessa funderingar. Dock så blir det kanske där som de allra största utgifterna i längden uppkommer. Här hjälper vi dig som funderar på ett eventuellt inköp av bil att även ha med dessa kostnader i din beräkning.

Vanliga kostnader för bilägande

Kostnaderna blir förstås olika beroende på bil och dina vanor. Så det går inte att exakt beräkna dessa. Däremot kan man relativt enkelt uppskatta dessa och då fundera på följande områden:

  • Amortering: Om du tar lån för din bil så kommer du att få amortera en del varje månad på detta lån till din bank.
  • Försäkringar och tilläggsförsäkringar: Det är lagstadgat att alla bilägare behöver ha en trafikförsäkring men det är förstås att rekommendera att ha minst en halvförsäkring. En vanlig kostnad för en halvförsäkring ligger på 200 - 500 kr beroende på din ålder och ditt kön, vart du bor och vilket bilmärke som du har. Läs gärna mer om detta här.
  • Drivmedel och Fordonsskatt: Idag kostar bensinen cirka 13kr per liter. Ta också med fordonsskatten i beräkningen vilken blir lite dyrare och du inte kör på miljövänligt bränsle. En fordonsskatt på 2000kr per år är inte orimlig.
  • Bilbesiktning: Varje år behöver du besiktiga bilen och detta kostar cirka 300kr.
  • Service, reparation och däckbyten: Det är rekommenderat att lämna in sin bil på service regelbundet, en inte helt orimlig summa för detta är 1000 - 1500kr. I sverige behöver man även två uppsättningar däck (sommar/vinter) och dessa behöver bytas ut då och då. Ett däck varierar självklart i pris men 600kr/däck är inte omöjligt och att dessa behöver bytas ut vart 3:e år.
  • Plugga körkortsfrågor på nätet och klara ditt körkortsprov

Som du märker finns det rätt mycket löpande kostnader som är värt att tänka igenom innan du bestämmer dig för att lämna cykeln i garaget och istället köpa en bil. Bilen ger självklart stor frihet men visst kostar friheten också.

18 Jun 2012