Affiliateprogram – vad är det för något?

AffiliateprogramJag får ibland frågor om vad affiliateprogram är för något, hur affiliateprogram funkar och vad för affiliateprogram man bör ansluta sig. Tänkte skriva en kort förklaring där jag förklarar detta, då det är ett bra sätt att tjäna lite extrapengar på, och det kräver inte alls mycket jobb, särskilt om man redan har en blogg eller en hemsida!

Ett affiliateprogram, eller affiliatenätverk, är en typ av tjänst som handlare använder sig av för att sprida sina produkter på internet. Den som går med får länkar eller banners till en rad produkter som han eller hon kan marknadsföra på sin hemsida eller blogg. Om någon klickar på länken eller bannern och sedan genomför ett köp får man provision – så enkelt är det. På en välbesökt blogg kan faktiskt en diskret banner generera väldigt mycket i inkomst.

Det gäller att spendera lite tid på att hitta ett bra affiliatenätverk som har produkter som matchar dina och dina läsares intressen. Det är ju onödigt att försöka kränga tvättmaskiner om din hemsida handlar om jakt – försök istället hitta något affiliateprogram som låter dig göra reklam för en internetbutik som säljer olika tillbehör för jakt.

För er som är lite som jag, d.v.s. skriver om allt möjligt, kan jag rekommendera affiliateprogrammet Scandic Partners. Scandic Partners är ett ganska litet affiliatenätverk, men de har verkligen tagit fram riktigt bra och lättsålda produkter. Bl.a. säljer de Körkortsfrågor och en övningsbok inför Högskoleprovet, något som intresserar ett brett spektrum av människor vilket gör dessa produkter passande för dig som har en allmäninriktad blogg. Dessutom har de väldigt hög provision (20-25%) och de betalar ut direkt till bankkonto.

Hur som helst, jag skulle ju vilja säga att du inte har något att förlora på att gå med i ett affiliateprogram. Förmodligen kommer du inte bli rik på det, men att dra in en liten extrainkomst är ju alltid skönt – ett par tusenlappar i månaden blir ju en all-inclusive lyxig Asiensemester till årets slut, så gå med i ett affiliateprogram idag och börja tjäna pengar på din blogg, du förlorar ju inget om det inte går bra!

24 Jan 2012